Už před mnoha tisíci lety upozorňovali duchovní Mistři, že pro dosažení harmonie s vesmírnými zákony je třeba přidat k modlitbám, meditacím a duchovním tělesným cvičením také respekt k energiím, které se do organismu dostávají stravou. Však to denně můžeme pozorovat i my sami na sobě. Po určitých jídlech je nám lehce a příjemně, s chutí vstupujeme do každé činnosti a plně prožíváme radost z ní.
Jiné pokrmy nás však tíží v žaludku, stahují nás dolů, jsme po nich unavení a ospalí a netěší nás poznávání nových stránek z knihy života, spíš máme tendenci se všem aktivitám vyhnout.
Od minulého století zkoumají soustavněji tyto okolnosti francouzští vědci v čele s André Simonetonem. Vycházejí z toho, že všechno kolem nás je tvořeno atomy s nejrůznějším vnitřním složením. Neustálý pohyb, neustálá hra subatomárních částeček uvnitř atomu produkuje energii, která emituje ven. Vznikají tak specifické, velmi rozdílné vibrace a citliví lidé udávají, že jiné vibrace vydává třeba strom, jiné mrkev, jiné obilný klas a jiné kamínek z potůčku. Tyto vibrace působí velmi jemné vlny s nepatrnou délkou (pod 1 mikron = 1 mikrometr = 10-6 m) a s různou rozsahovou amplitudou. Když američtí vědci vynalezli spektrometr, přístroj, kterým se tato jemná vlnění dají dost přesně změřit, mohlo začít soustavné zkoumání vibrací živých i neživých struktur. Jednotku menší, než mikron, nezvali angström a označili ji velkým Å (s kroužkem nahoře).
Zjistili, že lidský organismus emituje vlny v rozsahu 6200 Å až 7000 Å, což odpovídá růžové barvě slunečního spektra. Léčitelé a osoby na vysokých stupních duchovního vývoje mívají 9000 i více Å. Má-li tělo radiaci okolo 6500 Å, cítí se člověk v pohodě a je zdráv. Při nemocech byla ale naměřena radiace mnohem nižší. Samozřejmě, že výzkumníci začali hned pátrat, které okolnosti a které potraviny mohou člověku vysokou radiaci předávat.
U nás v této oblasti prováděl výzkumy tým profesora Kahudy v dobře vybavené laboratoři a jejich poznatky se shodovali se světovými výzkumy.
Simoneton krmil pokusná zvířátka z hlediska potravinářské vědy plně hodnotnou, pečlivě vypočítanou stranou, obohacenou o vitamínové a minerální doplňky. Po určité době však všechny druhy zvířat vykazovaly únavu a špatný vývoj ve srovnání s těmi, která dostávala svou přirozenou běžnou stravu. Stačilo však přidat do té vědecky vyčítané potravy trochu jídla s dobrým vyzařováním (citron, ovoce, čerstvou zeleninu, obilí) a všichni tvorečkové se začali vyvíjet normálně, byli čilí a plní chuti do života.
Z toho naši výzkumníci usoudili, že teorie o skladbě potravy (bílkoviny, sacharidy, vitamíny…) i teorie o joulech – kaloriích jsou neúplné a že by se mělo přihlížet k délce vln, které potravina emituje. Zjistili třeba, že bulva cukrové řepy vykazuje radiaci 8000 Å, ale kostka cukru z řepy průmyslově vyrobená vykazuje záření téměř neměřitelné, blížící se k nule. Pro nás je tedy prvořadá nikoliv hodnota kalorická, ale hodnota životodárná.
A podle takové hodnoty rozdělil Simoneton hlavní potraviny.
Do první kategorie zařadil potraviny se zářením vyšším, než je vyzařování člověka, tedy od 6500 do 10000 Å. Jsou to:
- dužiny zralých plodů a jejich čerstvě vylisovaná šťáva
- zeleniny syrové, nebo šetrně tepelně upravované
- obilí a potraviny z něj připravené, i čerstvě namletá mouka
- olejnaté plodiny a z nich za studena vylisované oleje: mandle, ořechy, olivy, sója, seznam,…
- ze živočišných potravin to jsou čerstvé mořské ryby a korýši, čerstvá smetana a máslo, zcela čerstvá vejce.
- čerstvé mléko (za 12 hodin klesá jeho radiace na 40 %, za 24 hodin na 10%)
- kokosový a arašídový olej
- zelenina vařená nad 15 minut a s vyšší teplotou
- vařené mořské ryby.
patří např. vařené maso, uzeniny, fermentované sýry, vejce po 15 dnech, vařené (pasterizované) mléko, káva, čaj, čokoláda, průmyslové zavařeniny.
Čtvrtou kategorii, jejíž záření je téměř nulové,
tvoří konzervy, margaríny, alkohol, cukr, průmyslové těstoviny, konzumní pečivo a chléb.
Každého jistě nejvíce zajímají potraviny s velmi vysokou hodnotou záření, proto jsem o nich vyhledal některé údaje:
Ovoce v době nejvyšší zralosti, konzumované při sklízení, má hodnotu 9 – 10000 Å. Ovoce uložené v obilí pro pozdější konzumaci má 9000 Å a připisuje se to radiaci obilí, ze které ovoce radiaci „nasává“. U sušeného ovoce naměřil Simoneton 4000 Å a po máčení ve vodě 5000 Å. Totéž platí pro sušenou zeleninu a bylinky.
Pro zeleninu platí tytéž hodnoty jako u ovoce. Syrová a šetrně upravená má 9000 Å. Brambory mají syrové 2000 Å, pečené 9000 Å a vařené 6 – 7000 Å.
Čerstvé luštěniny a boby mají 7 – 8000 Å, po měsíci už skoro nezáří, ale namočením se v nich opět probudí život a jsou výborné.
Obilí v celých zrnech to vyhrává, jednak svou vysokou radiací a jednak tím, že tvoří nejobjemnější složku naší výživy. Pšenice září 8 – 9000 Å, pohanka, oves, kukuřice 8500 Å. Vařením obilí jeho radiace stoupá až na 9 – 10000 Å. Čerstvě namleté obilí září jako zrní a kváskový chléb z čerstvě namletého obilí má 9200 Å.
Rovněž čerstvě vyrobené těstoviny, jaké dělaly naše babičky, dokud jsou ještě měkké (tedy nesušené) mají vlnovou délku jako obilí.
Olivový olej s radiací 8500 Å měl ještě po 6 letech jen o tisíc Å méně.
Řepkový olej má záření 5000 Å. To platí pro oleje z prvního lisování za studena.
Konzumně prodávané stolní oleje měly vesměs pod 4000 Å.
Stářím radiace olejů klesá, pouze olivový si ji mnoho let uchovává.
Sladkovodní ryby z bystřin měly 5 – 6000 Å,
ale ryby z řek okolo Paříže dosahovaly sotva 600 Å.
Čerstvé kravské mléko změnilo za 24 hodin svou radiaci ze 6000 na 2000 Å.
Víno a pivo dosahovaly 4000 Å, některé druhy jen 2000 Å, mošty měly jen 2000 Å.
Když si ale pan Simoneton vytlačil přes plátno šťávu z nastrouhaných jablek, naměřil 8500 Å. Mošty asi byly jeho milou pochoutkou, protože jim věnoval zajímavý nápad, který může inspirovat i někoho u nás: konzervoval džusy hořčičnými semínky a dosáhl hodnot 11 – 12000 Å!
Zajímavé jsou i hodnoty odvarů z čerstvých bylinek. Heřmánek, máta, dubová kůra a jasan vykazovaly 8000 Å, ořešák měl 8500 Å a meduňka dokonce 9000 Å.
Voda vykazovala hodnotu blízkou nule, ale minerálky nabrané přímo u pramene měly 8800 – 14000 Å.
Ve francouzských laboratořích se hledal způsob, jak uměle dynamizovat vodu a jiné oblíbené potraviny. Používali přírodní prostředky, přijatelné i pro nás, jako citron, sluneční záření, ukládání potravin na pravotočivou spirálu nebo včeličkám na úl. Už méně přijatelné jsou pokusy s elektromagnetizací a s infračerveným světlem.
Přirozeně dynamizovaná je voda z ledovců a z hlubinných pramenů.
Někoho bude možná zajímat, že běžné chemické léky měly záření neměřitelné, prakticky žádné, ale homeopatické léky všechny emitovaly energii – možná díky protřepávání. Pohyb vždycky dynamizuje, je-li přiměřený a nenásilný, proto bychom si měli často připomínat blahodárné účinky energetických cvičení.
Pro porovnání jsem vyhledal i některé hodnoty vedlejších potravin:
kostkový cukr vykázal málokdy 1000 Å, spíš se blížil k nule.
Kamenná sůl má 1 – 2000 Å, zatímco mořská má 9000 Å, pokud není průmyslově „obohacovaná“. Včelí med má radiaci 5 – 8000 Å,
ale včelí kašička dosahuje 11000 Å.
Ořechy a oříšky se mohou pochlubit svými 8000 Å.
Potraviny s nízkou radiací momentálně sníží radiaci člověka, když se jedí jen občas, tělo to vyrovná. Ale při trvalém konzumování potravin s nízkou radiací nebude tělo za čas stačit neustále dorovnávat a objeví se problémy. Nejprve únava, špatná nálada, podrážděnost a nakonec i nemoc. Mrtvé potraviny, jako třeba masové konzervy, tělu jeho radiaci doslova odebírají.
Ve světle výše uvedených hodnot je zajímavý pohled na pojídání masa.
Maso ihned po zabití zvířete vykazuje vlnovou délku 6500 Å, avšak již po několika hodinách záření zcela zaniká a maso se mění v kus hnijícího materiálu.
To je také odpovědí na to, proč původní eskymáci, jejichž strava se skládá převážně z masa, jsou i přes vysoké konzumované dávky masa zdraví a my i po podstatně menších porcích masa strádáme. Eskymák totiž ihned po ulovení tuleně rozřízne a konzumuje ještě horká syrová játra a další části zvířete, což je pro středoevropana naprosto nepředstavitelné.
Většina z nás již zcela ztratila lovecké pudy a zabít zvíře je pro většinu lidí nepředstavitelné, natož ho ihned syrové začít jíst.
Takto je pro současnou populaci přijatelná konzumace čerstvých ryb formou sushi, respektive přesný výraz pro syrovou rybu je sashimi, ale je nutné zachovat co nejkratší časový odstup od zabití.
To se v restauracích, až na podniky, které připravují stravu zákazníkům přímo před očima nedá zaručit, a je tedy lépe se konzumaci masa raději vyhýbat, nebo si čerstvou rybu ihned po zabití připravovat doma.
Další relativně dobrá metoda konzumace živočišných produktů s dobrou vlnovou délkou je pití, naprosto čerstvých, syrových vajíček, především žloutku. Je to výborný zdroj vitamínu B12, který se v rostlinných produktech vyskytuje velice sporadicky. Při pití vajec je nutné mít jistotu, že vejce není starší jak dva dny a nejlepší je od slepic s kohoutem. Proti případné salmonelové nákaze bohatě postačí do rozklepnutého vejce rozmačkat trochu česneku, promíchat, počkat cca 15 min, než účinky česneku bakterie zahubí a pak již můžete vejce pít bez rizika nákazy.
Výzkumníky, inspirované pracemi Simonetona, brzy napadlo změřit, v jakých radiačních pásmech se nejlépe daří mikrobům, bakteriím, virům a jaká vyzařování jsou spojena s některými nemocemi. Bezpečně zjistili, že nemocím se daří pouze v určitém radiačním pásmu, vždycky nižším, než 6500 Å, což je průměrná radiace zdravého člověka.
Například
- tuberkulóza – 5525 Å
- pneumokoky – 5460 Å
- chřipka – 5600 Å
- meningokoky – 3100 Å
- rakovina – 4875 Å
- malárie – 5505 Å
- spála – 4200 Å
- spalničky – 3250 Å
- revmatismus – 3250 Å
Abychom získali vysokou radiaci, potřebujeme jíst stravu s dobrým vyzařováním. Jak jednoduché. Je tomu tak v praxi?
Východní Mistři se té jednoduchosti usmívají. Připomínají, že laboratorní pokusy nejsou schopny brát v úvahu všechny schopnosti lidského těla.
Možná si připomeneme i svou vlastní zkušenost, že i ta nejbáječnější potravina, konzumovaná v nadměrném množství nebo nevhodným způsobem (hltáním bez kousání) nebo v nevhodnou dobu (pozdě večer) nebo při nevhodné situaci (rozčilení, spěch) nemůže našemu tělu přidat nic na radiaci.
Geniální a vědou zatím nenapodobitelná laboratoř našeho těla se může začít bouřit a může třeba i začít stávkovat.
A naopak i méně vhodný pokrm, doprovázený prosbou o Boží pomoc, může v těle zapůsobit harmonicky a ozdravně, zvláště když k té pomoci shora připojíme i svou vlastní snahu dynamizovat každé sousto co nejdokonalejším prožvýkáním.
©Zpracovala: hravje
O ingrediencích Cagliostrova Elixíru dlouhého života
- Aloe..............................gr.25
- Agarico bianco..............gr.25
- Mirra.............................gr.2
- Genziana rad..................gr.2,50
- Rabbarboro rizoma........gr.2,50
- Zafferano.......................gr.2,50
- Zedoaria rizoma.............gr.2,50
- Alcool (spirito di vino)....gr.1000
rad = radice,radix = kořen
rizoma,rhizoma = oddének
Oddenek (rhizoma) je zásobní část rostliny vzniklá přeměnou stonku – tzv. podzemní stonek, často jako výběžek kořene (radix) u některých vytrvalých bylin. Rostlina v něm přezimuje. Pro využití se sbírá na jaře nebo na podzim, kdy jsou v něm stažené veškeré zásobní látky rostliny.
o spektru jejich účinků
1.ingredience - Aloe
Aloe (Aloes, aloe), pokolení obsahující asi 780 rodů, jež rostou skoro všecky v jižní Africe...
Z hořké šťávy rostliny té dělají aloe, klejopryskyřici, která jest prospěšným lékem. K tomu účelu nařeže se listí a chytá se šťáva kapající; vaří-li se listí ve vodě, není aloe tak dobré; nejšpatnější jest, které se dobývá vytlačením. Nejčistší jest aloe sokotorské, velmi hořké a nepříjemně zapáchající; pochází z Indie; dobrohorské jest žlutší. Lék ten podporuje zažívání, vyměšování žluči a výkalů.
CELÉ:
Léčivé rostliny od A - Český herbář z roku 1899 (botanika Wendys)
http://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/5-aloe-vera-ucinky-na-lidske-zdravi-ucinky-gelu-z-aloe
CELÉ:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Verp%C3%A1n%C3%ADk_l%C3%A9ka%C5%99sk%C3%BD
*
Mattioliho herbář (V češtině též Herbář neboli bylinář, latinsky původně Commentarrii in sex libros Pedacii Dioscoridis) je jednou z nejvýznamnějších botanických knih 16. století. Jeho autorem byl italský lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli, který jej původně napsal jako komentář spisu De materia medica od významného antického lékaře a učence Pedacia Dioskúrida z Anazarby. Mattioli knihu neustále rozšiřoval a aktualizoval, takže se od sebe jednotlivá autorizovaná vydání liší rozsahem a podobou.
Atlas húb
I choroše mohou být jedlé
3.ingredience - Mirra - Myrha
Myrhovník má plno ostnů a kožnaté listy a vytéká z něj čistá míza, jež následně utváří načervenalé krystaly. Kadidlovník se víc podobá stromu, jeho míza je mléčně zabarvená a po zaschnutí tvoří bílé „perly“.
http://www.stoplusjednicka.cz/kadidlo-myrha-svata-zeme-izraelsky-farmar-se-pokousi-vzkrisit-biblicke-rostilny
Balsamum opobalsamum (aka Commiphora gileadensis) - a member of the torchwood family of trees… |
*
Podrobněji k těmto rostlinám:
1. [Commiphora gileadensis, myrhovník]
2.Myrrhovník pravý neboli balsamovník myrrhový
3.Kadidlovník pilovitý, boswellie (Boswellia serrata)
4.Myrhovník abescínský( habessinica, někdy známý jako habešská myrha)
*
Posvátná myrha
*
Český herbář z roku 1899:
1. [Commiphora gileadensis, myrhovník].
Dochází k nám z východní Indie. Obsah její jest pryskyřice a etherický olej. Uvnitř účinkuje na zažívací ústrojí, avšak způsobuje také zácpu; dávky větší mohou způsobiti krvotok. Myrha obsažena v množství pilulek; v práškách, tinkturách, mastích, náplastech. Staří národové za její pomoci víno svoje upravovali, by mělo větší chuť; nyní se užívá proti prsním obtížím, katarrhům, blednici, kurdějím; zevně proti vředům, též jako kloktadlo; rovněž k vyplachování úst, jestliže dásně krvácejí.
Pochází ze zvláštního druhu stromů balsamových (Balsamodendron myrha).
CELÈ:
http://botanika.wendys.cz/index.php/19-fr-polivka-uzitkove-a-pametihodne-rostliny-cizich-zemi/1125-myrhovnik-commiphora-gileadensis
1.Commiphora opobalsamum
CELÉ:
orig.: http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_balm_of_gilead.htm
translator:
*
Cennější než zlato
Kadidlo, myrhy a balzám Gilead: Starověké Koření jižní Arábie a Judeje autorů - Shimshon Ben-Jehošua, Carole Borowitz, a Lumír Ondřej Hanuš, již několik desetiletí se věnuje zkoumání léčebných účinků konopí
CELÉ:
*
SOUVISEJÍCÍ:
Březulovité - Torchwood
orig.: https://en.wikipedia.org/wiki/Burseraceae
translator:
*
*
*
V lidovém léčitelství se myrha používá při zánětech dutiny ústní způsobené různými původci, ať už jsou to houby, viry či bakterie. Proto je také součástí některých zubních past. Dále se také používá v parfémech, pleťových vodách a jako zajímavost lze uvést, že (hlavně v minulosti) se používala jako přísada do vína.
Více informací na: https://www.celostnimedicina.cz/myrhovnik-abescinsky.htm#ixzz4bnIusm4J*
SOUVISEJÍCÍ:
4.ingredience - Genziana rad. - Hořec rodu Gentiana
Kořen této rostliny má dlouhou historii jako hořká bylina pro léčbu poruch trávení a je složkou mnoha patentovaných léků.
*
Rod zahrnuje asi 360 druhů a je rozšířen zejména v mírném pásu severní polokoule a v horských oblastech.Největší počet druhů roste v Číně.
http://flora.kadel.cz/g/kvCard.asp-Id=13870.htm |
TCM Herbs®v
s obsahem:
1.(Gentianea septemfida ssp. kolakovskyi
Gentiana kurroo |
Hořec žlutý (Gentiana lutea) |
Hořec žlutý, lze nalézt ve vysokohorském prostředí, kde si klidně roste a okouzluje každého návštěvníka tatranských lesů. Nechte se okouzlit hořcem i vy, tentokrát ho však poznejte jako léčivou rostlinku. Své využití nachází zejména při silném nachlazení a chřipce. Účinně tělo zbavuje bolestí svalů a snižuje horečku. Mezi jeho hlavní oblasti, které má pod kontrolou, patří trávicí a vylučovací systém. Ať už vás trápí nafouknuté břicho, nebo potřebujete zlepšit vylučování trávicích šťáv, pomůže vám hořec žlutý. Dále se hořec žlutý využívá jako podpora tvorby bílých a červených krvinek a při špatné činnosti žlučníku. Hořec také napomáhá při čištění organismu od škodlivin, při dně, napadení škrkavkami či tvorbě bolestivých ledvinových kamenů.
(další druhy)
*
krása hořců v Sečuánu
http://www.skalnicky.cz/GentianaSechuan.php
5.ingredience - Rabbarboro rizoma- rebarbora oddének
Reveň pravá (Rheum officinale Baill.)
...Není druhého léčivého prostředku, který by sahal do tak dávné minulosti jako rebarbora. V Číně ji znali už téměř 3000 let před Kristovým narozením a to ve dvou odrůdách: v odrůdě „skvostně žluté" - huang-liang a v odrůdě „velké žluté" - ta-huang, jak zaznamenáno v čínském díle pocházejícím z r. 2700. před naším letopočtem. Také v jižní Evropě znali rebarboru již za starověku. Zmiňujeť se o ní jak řecký lékař Dioskorides, tak římský přírodopisec Plinius, který ji uvádí pod jménem rhacoma. Poněvadž jménem Rha rozuměla se ve starém věku řeka Volha, dlužno míti za to, že starověcí Řekové a Římané dostávali rebarboru původně z území Černého moře, čemuž nasvědčuje i ta okolnost, že jí říkali jinak též kořen černomořský - radix pontica1 neboli ra-ponticum. Později dovážel se sušený kořen reveňový z území Indu též Černým mořem do přístavního města Barbarike a odtud teprve do jižní Evropy. Proto mu říkali rha barbarum, z čehož pak vzniklo nynější jeho pojmenování rabarbora neboli rebarbora.CELÉ:
Herbář Wendys - Fr. Polívka: Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí (rok 1908)
*
2.reveň dlanitá (Rheum officinale)
Tradičně se reveň využívala jako silné projímadlo při zácpě, ale ve velmi malých dávkách působila i proti průjmům. Pomáhala při plynatosti, anorexii, poruchách jater (žloutenka, zánět jater, hepatitida, cirhóza, selhání jater) a pro snížení horečky a zástavu krvácení.
Byla vhodná pro celkové pročištění organismu a měla i antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Třísloviny bránily nadměrné tvorbě žaludečních kyselin a tím i překyselení (pálení žáhy, překyselení organizmu).
Rizika užití, kdy neužívat (kontraindikace)
http://byliny.nasclovek.cz/reven *
http://www.reiki-cz.com/herba/herbar.php?id=97
******
3.Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum)
je rostlina náležící do rodu reveň, čeledi rdesnovité. Řapíky listů se užívají jako zelenina, známá pod jménem rebarbora (z latinského názvu).
viz.:
http://www.herbariumdesign.cz/blog/2016/5/19/reve-vlnit-rheum-rhabarbarum
*
http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1145-rebarbora-reven-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti
*
http://botany.cz/cs/rheum-spiciforme/
6.ingredience - Zafferano - Šafrán (Crocus) [šafrán setý, Crocus sativus]
Když se o něčem použije oblíbené lidové úsloví „je toho jako šafránu“, každému hned naskočí v mysli, že se jedná opravdu o vzácnou věc. Již to svědčí, jak významné postavení měl šafrán mezi léčivými rostlinami.-
Šafrán v malých, léčivých dávkách podporuje vylučování žaludečních šťáv a tím zlepšuje trávicí pochody (proto se používá i jako koření v jídlech). Podporuje snižování hladiny krevních tuků a cholesterolu a dále má spasmolytický účinek (mírní křeče hladkého svalstva). Působí inhibičně na agregační vlastnosti krevních destiček (zabraňuje vytváření krevních sraženin). Z toho také vyplývá, že by šafrán neměli užívat pacienti s poruchou krevní srážlivosti bez předchozí dohody s lékařem. Některé zdroje ho rovněž doporučují při poruchách menstruace. Z dalších zmiňovaných účinků lze uvést účinek hypnotický, sedativní a antidepresivní. Jsou k dispozici také studie uvádějící účinek antikarcinogenní, antimutagenní, imunomodulační a antioxidační.
7.ingredience - Zedoaria rizoma - kurkuma oddének
Curcuma obsahuje hlavně vysoce účinný enzym curcumin, který je v současné době zkoumán hlavně v onkologii pro jeho vysoce selektivní antitumorózní (protirakovinné) účinky, antibiotické účinky a antioxidační účinky (chrání organismus před účinkem volných radikálů)
2.Kurkuma dlouhá (Curcuma longa)
Nejnovější studie ukazují, že kurkumin, pálivá žlutá složka koření kari, izolovaná z oddenků této zázvorovité rostliny by mohly mít význam jako doplněk léčby nádorových onemocnění.
Více informací na:
http://www.wellnesslife.cz/kurkuma/
Curcuma obsahuje hlavně vysoce účinný enzym curcumin, který je v současné době zkoumán hlavně v onkologii pro jeho vysoce selektivní antitumorózní (protirakovinné) účinky, antibiotické účinky a antioxidační účinky (chrání organismus před účinkem volných radikálů).
s obsahem:
2.Curcumae longae rhizoma (kurkuma dlouhá - oddenek)
Zázvorníkovité (Zingiberaceae),
někdy též zázvorovité, je čeleď jednoděložných rostlin z řádu zázvorníkotvaré (Zingiberales).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1zvorn%C3%ADkovit%C3%A9
8.ingredience - Alcool (spirito di vino)
- aqua ardens, "voda, která hoří"
Soudí se, že uspěla lékařská škola v italském Salernu někdy kolem poloviny 12. století, ale první opravdu kvalitní popis destilační aparatury s vodním chladičem zanechal až alchymista
Novinka měla úspěch, dokonce byla zprvu zřejmě chována v tajnosti. Spis Mappae clavicula
ze 12. století, kde je přes 200 řemeslných návodů, obsahuje jediný zašifrovaný – právě na destilaci alkoholu. Nové látce se zprvu dostalo názvu aqua ardens, voda, která hoří, což je sice protimluv,
některé léky. Ještě pronikavější efekt vykazovala aqua ardens, takže zprvu byla používána
především v medicíně.
Možná proto byly roku 1228 zakázány destilační aparatury v dominikánských klášterech s odůvodněním, že jde o světskou činnost. Mezitím se odehrála terminologická změna,označení
unaveným poutníkům lékař Gilbertus Anglicus.
Na plovárně
Žádné komentáře:
Okomentovat
Dokud se nerozloučíš se svou osobností, nenajdeš svou individualitu. Individualita je dána existencí, osobnost vnucena společností. Osobnost je sociální pohodlnost.
Společnost nemůže tolerovat individualitu, protože individualita za ní nepůjde jako ovce. Individualita má kvalitu lva a lev kráčí sám.
Ovce jsou vždy ve stádě, doufají, že to bude ve stádě pohodlnější. Stádo jim dává pocit ochrany, bezpečí. Když někdo zaútočí, ve stádě se spíš zachráníš. Ale sám? Jenom lvi chodí sami.
Každý z vás se narodil jako lev. Společnost vás však neustále podmiňuje, programuje vaši mysl jako mysl ovce. Společnost vám dává osobnost: velmi pohodlnou, hodnou a velmi poslušnou osobnost.
Společnost chce otroky, ne lidi, kteří jsou absolutně oddaní svobodě. Společnost chce otroky, protože všechny její pochybné zájmy vyžadují poslušnost.
Starý zenový příběh vypráví o lvu, který vyrostl mezi ovcemi a dokud ho jeden starý lev nepopadl a nepřitáhl k rybníku, kde mu ukázal na hladině jeho vlastní obraz, myslel si, že on sám je také ovcí. Mnoho z nás je jako lev z tohoto příběhu - představa, kterou o sobě máme, nepochází z naší bezprostřední zkušenosti, ale z názoru druhých. "Osobnost" vnucená z vnějšku nahrazuje individualitu, která mohla vyrůst zevnitř. Stáváme se jen další ovcí ze stáda, která se nedokáže svobodně pohybovat, ani si uvědomit svou pravdivou identitu.
Je na čase, aby ses na hladině rybníka podíval na svůj obraz, a osvobodil od všech domněnek, jimiž druzí podnítili tvé myšlení. Tancuj, běhej, poskakuj, křič co tě napadne: cokoli, co probudí spícího lva uvnitř.
Osho One Seed Makes the Whole Earth Green, Kapitola 4