♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥Buď vítán a buď sám sebou. Jsi-li přítel, otvírám ti náruč i srdce, Jsi-li neznámým,dlouho jím nebudeš, Jsi-li nepřítel,láska tě přemůže.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

proroctví z knihy Zasvěcení

Dva trendy - jeden starověký a jeden moderní - probouzí vědomí světa. Jsme svědky celosvětové a dynamické renesance starověké moudrosti. Jóga, meditace, životní síla řízení, akupunktura, ayurveda, a výsledky dalších postupů jsou nyní velmi rozšířené. Zároveň podobné poznatky se promítají do vědy a tvůrčí práce intuitivních průkopníků. Mysl-tělo, lékařství, kvantové vědomí, životní síla léčení, holistické zdraví, psychické povědomí, bojová umění jsou jen některé ze stovek čerstvých projevů nadčasové moudrosti.
Proč tyto dva trendy, co se nyní děje?
Lidský vývoj je cyklický. Vstoupili jsme pro nás do "nové éry" , ale je to věk, který sdílí vědomí stavitelů pyramid a starověkých mudrců, kdy povědomí o subtilní energii a vyšším vědomí byl standard - ne výjimkou.
AMIT GOSWAMI-KVANTOVÝ AKTIVISTAvideo(zde)

Každá pravda prochází třemi fázemi: Nejdříve je zesměšňována. Pak násilně odmítána. A nakonec je akceptována jako samozřejmost.
A.Schopenhauer
Abychom udělali pořádek ve světě, musíme nejdříve udělat pořádek v národě, abychom udělali pořádek v národě, musíme nejdříve udělat pořádek v rodině, abychom udělali pořádek v rodině, musíme nejdříve udělat pořádek ve svém osobním životě, abychom udělali pořádek ve svém osobním životě, musíme udělat pořádek ve svém srdci. Confucius

"Vlastnosti, které nenávidíš u druhých lidí, jsou tvé vlastnosti,kterých se podvědomě snažíš nenávistí a bez úspěchu zbavit.Vlastnosti, které dokážeš tolerovat u druhých lidí,jsou vlastnosti, kterých ses definitivně zbavil." J.MEDO

Buďte královský dědic, kterým opravdu jste! Buďte jako lotos, který ačkoli zrozen ze slizského bahna na dně jezera, pomocí své čisté síly vůle povstane nad vodu, aby viděl slunce a nechal se inspirovat jeho paprsky. Sathya Sai

Léčení duše je léčení energie, kterou jste si vytvořili v tomto nebo v minulém životě, je to tedy proces uvolňování energie připoutanosti k minulé situaci, člověku nebo věci.
Při cíleném léčení duše dochází ke zvýšení vibračního vzorce zhuštěné energie, aby se osvobodila a navrátila se do své duše.
Stav našeho energetického pole zajišťuje způsob, jakým způsobem přijímáme univerzální energii. Pokud frekvence vibračního vzorce (který je vtisknut na energetickém poli) není dostatečně vysoká, aby námi energie přirozeně proudila, jsme připoutáni k nižším energiím, které nás dostávají do konkrétních situací, které nám umožňují, abychom se odpoutali. Energie musí proudit. Pokud neproudí, jsme k něčemu připoutáni.

Odvracíme-li své vědomí od fyzické dimenze do dimenze duchovní - "vypneme-li" vnější svět, ať už zavřením očí, rozostřením zraku, meditací, spojením se s Vyšším Já - dostáváme inspiraci. Jednáme správně. Správně se rozhodujeme. Můžeme předvídat. Můžeme léčit. Můžeme svět učinit lepším místem k životu. JOSÉ SILVA

Nyní nastal čas pro vaše pravé já - krásné, nadané a zázračné - aby znovu povstalo. Toto je znovuzrození vaší skutečné
přir
ozenosti, kterou jste až do tohoto okamžiku skrývali nejen před druhými, ale i sami před sebou. Až v příštích dnech a týdnech pocítíte znovu nalezený pocit jistoty a nadšení, přivítejte jej s otevřenou náručí. A především se respektujte, milujte a ctěte, protože jste nádherné a talentované bytosti.

Select Language

translate

neděle 9. června 2013

KAPSAICIN,BETAIN,IZOTHIOKYANÁTY,Totální protirakovinná kůra a bonus o pivě


 ©2013 Připravila: hravje

 BETAIN


1) Velmi účinným prostředkem proti rakovině (k léčení rakoviny) je kombinace kyseliny askorbové či izoaskorbové s betainem. Betain (z latinského Beta-řepa) je sladký krystalický alkaloid obsažený v řepě. Už v r. 1938 publikoval Kunstmann zprávu o úspěšném léčení leukémie šťávou z červené řepy. Podobné zprávy se sporadicky obejvovaly v padesátých a šedesátých letech, aniž by vzbudily valnou pozornost. Dr. Toshiki z institutu v Cintimaci, který se intenzivně zabýval výzkumem vlastností kombinace betainu s kyselinou askorbovou, vysvětluje údajný cyklostatický účinek tím, že přírodní povrchově aktivní alkaloid betain podporuje dopravu kyseliny askorbové do buněk, přednostně prý do buněk novotvarů. Kombinace vitaminu C a extraktu z červené řepy je věc tak prozaická, ba až triviální, že ji zatím většina odborníků ignoruje. Asi se jim nezdá, že by to měl být ten dlouho hledaný prostředek proti rakovině, na jehož výzkum se už vynaložilo tolik miliard.


Totální protirakovinná kůra :

SOUVISEJÍCÍ:

2) ČERVENÁ ŘEPA 
Účinky : Zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Vařená obsahuje rozpustné vlákniny, které snižují hladinu cholesterolu. Je součástí diet při onemocněních jater a ateroskleróze. Obsahuje látky s protirakovinovými účinky. Obsahuje vitamíny skupiny B, vzácné minerální a lipotropní látky. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách, onemocněních jater a ledvin. Je výživná, posiluje organizmus, pomáhá při léčbě chřipky a nachlazení.
Množství : Přidáváme ji do salátů, jíme nastrouhanou a šťávu masírujeme do vlasů. Šťáva smíchaná s medem se užívá při vysokém krevním tlaku. Doporučuje se roční spotřeba 3 kg. Pozor! Více jak 100ml šťávy může vyvolat mírnou nevolnost a závratě. Proto je ji třeba zpočátku míchat s mrkvovou šťávou.
http://www.babske-rady.com/clanky/zelena-lekarna/


3) Paul C. Bragg a Patricia Braggová, autoři "Šokující pravdy o vodě" píší:
Jako vědec a odborník v oblasti výživy jsem se vždy zajímal o Rusy, kteří se dožili vysokého věku. Podnikl jsem četné expedice do Ruska a setkal jsem se tam s lidmi, kteří žili obdivuhodně dlouho, někteří dosáhli věku 164 let i více.Zjistil jsem, že mnozí z nich pili jen dešťovou a sněhovou vodu. Tím zredukovali riziko kornatění tepen. Dozvěděl jsem se, že červená řepa byla důležitou potravinou v jejich denním jídelníčku. Z průzračně čistých řek získávali řeřichu, kterou míchali se syrovou nastrouhanou červenou řepou. Mnozí z těchto Rusů nikdy neochutnali normální stolní sůl. Jejich cévy byly měkké, poddajné a elastické, bez anorganických usazenin. Tolik citace.Obecně je řepa známá jako jedna z nejléčivějších potravin, prodlužujících život.

Červená řepa pochází z Blízkého východu a Středomoří. Dnes se nejvíce pěstuje ve východní Evropě a USA. Červená řepa je univerzální prostředek na zvýšení obranyschopnosti organizmu. Povzbuzuje trávení, odvodňuje a příznivě ovlivňuje vylučování kyseliny močové, která způsobuje dnu a revma. Naši dávní předkové věřili v její léčivé účinky při bolesti hlavy a zubů.Navíc šťáva z červené řepy pomáhá tvorbě červených krvinek a tím aktivizuje buněčné dýchání. Obsahuje rostlinná barviva betakyany a speciální bílkovinu betain. Právě ony působí na zlepšení buněčného dýchání, což má velký vliv při prevenci i léčbě nádorových onemocnění. Betain velmi účinně podporuje proces detoxikace jater. Řepná šťáva má také schopnost zbavovat organizmus radioaktivních látek. Minerály obsažené ve šťávě z červené řepy působí velmi účinně na ledviny a žlučník. Další významnou vlastností je zásaditý charakter. Díky němu velmi účinně odkyseluje organizmus, což je veledůležité u všech chronických nemocí..Vysoký obsah draslíku se při pravidelné konzumaci projeví také na dobré činnosti nervové soustavy, protože zásobuje tělo řadou vitamínů. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové však není dobré sníst červené řepy více než 200 gramů denně. Čerstvě uvařená je z hlediska využití všech zdraví prospěšných látek lepší než syrová.Není třeba se ničeho obávat, objeví-li se po jejím požití narůžovělá moč nebo stolice. Důvodem je neškodné barvivo betakyanin, o kterém byla zmínka výše.
Červená řepa prospívá celému krevnímu systému a ovlivňuje kvalitu krve samotné, což se využívá při různých krevních chorobách od chudokrevnosti až po některé druhy leukémie.Požívání řepného salátu nebo pití šťávy je jistě prospěšné a důkazem toho je narůstající popularita výrobků, které obsahují červenou řepu v různých kombinacích s jinými produkty, třeba mrkví.
http://www.prevenceprotirakovine.com/index.php?stranka=obchod_detailzbozi&id=4

4) V červené řepě, cukrovce a mangoldu byla objevena zvláštní bílkovina s léčivými účinky. Je to betain, který má tyto účinky:
Zabezpečuje neustálou tvorbu methioninu, který spouští mechanismus průběžné detoxikace jater
Další látce, zvané cholin, napomáhá betain vylučování škodlivého tuku z jater. Tuk v játrech má každý obézní člověk, takže betain i jemu prospívá.Betain je obsažen jak v zelenině samé, tak v její šťávě. V domácí praxi se většinou používá šťáva z červené řepy, ale může to být i šťáva z řepy cukrovky. K preventivní ochraně jater stačí sklenice šťávy denně, nejlépe k snídani.
Kromě betainu obsahuje červená řepa ještě další látku zvanou betanin, což je vlastně barvivo červené řepy. Tato látka má bakteriostatické účinky, což znamená, že jakmile pronikne jednou do bakterie, zastaví její vývoj a množení.
Obecně se červené řepě připisuje povzbuzující účinek zvyšující odolnost organizmu.
Při používání šťávy z červené řepy jako prostředku prevenivní ochrany střev postačí osmina litru večer a měli bychom ještě přidat nastrouhané jedno jablko, aby pektiny z jablka mohly absorbovat škodliviny, které se přes den nashromáždily ve střevech
http://marieblankytna.blog.cz/0801/jatra-chrani-betain-obsazeny-v-repe

http://marieblankytna.blog.cz/rubrika/duchovni-priciny-nemoci-a-duchovni-lecba




 KAPSAICIN - Chilli papričky, feferonky, kayenský pepř (jemně mleté sušené chilli papričky)

- Konzumenti pálivých papriček mají méně rakoviny. Podle některých vědeckých studií kapsaicin zabíjí rakovinné buňky, především u rakoviny slinivky a prostaty, v kombinaci se zázvorem také u rakoviny vaječníků. Nastartuje apoptózu, při níž se buňka zničí sama, nebo autofagii, při níž se buňky "požírají" navzájem. Sebezničující proces přitom probíhá pouze v rakovinných buňkách, ostatních buněk se netýká.

 - Podle statistik Světové zdravotnické organizace jsou v zemích s dominantním příjmem kapsaicinu v jídelníčku prokazatelně nižší úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkové mrtvice jak u žen tak mužů. Kapsaicin snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a agregaci (nežádané shlukování) krevních destiček. Naopak není prokázáno, že rozpouští fibrin nutný ke srážlivosti. Dále tvrdí, že kapsaicin je významný prvek pro organismus, schopen detoxikovat širokou škálu chemických karcinogenů, které při dlouhodobějším pobytu v těle vytváří mutace vedoucí k zhoubným nádorům.

 - Veliký potenciál má kapsaicin na poli rakoviny, který snižuje proliferaci (chorobný růst tkáně) v závislosti na dávce. Výsledky jsou zaznamenávány při léčbě rakoviny prostaty. Základní klinická farmakologie v Indii testuje schopnost zredukovat indukovanou rakovinu plic do normálu abnormální změny ve tkáních a lipidech (organické látky odvozené od vyšších mastných kyselin). Anderson Center v Houstonu testuje kapsaicin coby látku proti rakovině kůže a na základě této studie farmaceutické firmy vyvíjí léky, které účinně omezují kyslík cílovým buňkám. Drobné úspěchy popisuje onkologie s kapsaicinem i v boji proti rakovině prsu, kdy dosahuje určitých výsledků jako antimutagen a chemoprotektikum (lék podávaný proti vedlejším účinkům chemoterapie). Experimentální a molekulární medicína v posledních letech shodně dochází k závěru, že použití kapsaicinu je efektivní přístup k potlačení invaze a metastazování maligního melanomu (zhoubný nádor).

 
Potraviny, při umírněné konzumaci, velmi prospěšné lidskému zdraví. Obsahují především velké množství vitaminu C a karotenoidní pigmenty, působící jako provitamíny A (ty se nejlépe se vstřebají, když papričky pokapeme kvalitním jedlým olejem). Zatímco z vitaminu C se varem ztrácí asi 50%, z provitaminů A jen 5%. Dále papričky obsahují vitaminy B1, B2, E a P, z důležitých minerálů především vápník, hořčík, fosfor, síru, křemík, železo a zinek. Za jejich "pálivost" je zodpovědná chemická látka (alkaloid) kapsaicin. Pomáhá papričkám s odolností proti napadení bakteriemi a plísněmi, a s ochranou před býložravými savci, které ostrou chutí odrazuje (ptáci pálení nepociťují). Kapsaicin se neztrácí ani varem. Čím mají papričky vyšší obsah silic a nižší obsah vody, tím jsou pálivější (nejvíce pálí úzké a špičaté papričky, hl. jejich semena a žebra). Mezi známé producenty kvalitních pálivých papriček patří Španělsko, Maďarsko a Slovensko.

SHU (Scoville Heat Units) = jednotky, jimiž se měří ostrost-pálivost kapsaicinu. Jemná paprika má hodnoty 0-100 SHU, nejpálivější chilli na světě (lusk Jolokia z Indie) 1000 000 SHU.

Pozor!: Chuťové buňky si časem na opakovanou konzumaci ostrých pokrmů zvyknou a jejich citlivost na extra ostré chutě poklesne, což může vést k závislosti na stále ostřejších a kořeněnějších pokrmech. Kapsaicin, jako každá chemická látka, se dá předávkovat. Velmi opatrní by měli být lidé, trpící zvýšenou citlivostí žaludku, překyselením žaludku, poruchami trávení a záněty močových cest. Lidé, kterým ostré jídlo nechutná, by se do něj neměli nutit.

Kapsaicin je látka rozpustná v tucích. Kdo chce zahnat příliš silné pálení v ústech, rozhodně by ho neměl zapíjet vodou. Nejlepším prostředkem k zastavení pálení je mléko, pomůže také jogurt, sýr, chléb, rýže či kostka cukru.

Ostré pokrmy obecně:

- Způsobují větší prokrvení receptorů ústní sliznice, které se přenáší i na sousední chuťové nervy. Díky tomu se zintenzivní vnímání chutí (sladké, kyselé, hořké, slané).

- Prokázaný je pozitivní vliv na zdraví zubů: ostré pokrmy podporují tvorbu slin, a tím zvýšené čištění dutiny ústní a zubů od zbytků potravy.

- Otevírají póry na celém těle a zvyšují pocení, čímž snižují tělesnou teplotu. To je jeden z důvodů jejich obliby u obyvatel teplých zemí.

- Mají antiseptické účinky. Jogíni v Indii jedí sedm zrnek černého pepře denně jako prevenci žloutenky a úplavice.

- Tělo na silně palčivou chuť reaguje zvýšenou produkcí endorfinů, sníženým vnímáním bolesti, vyvoláním euforické nálady a pocitu štěstí.

- Kvůli stimulačním a prokrvujícím účinkům se ostré pokrmy využívají jako afrodiziakum (dodají energii, zvýší potenci, citlivost pohlavních orgánů, libido).

Kapsaicin:

- Povzbuzuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, omezuje tvorbu tukových depozit v tepnách, ředí krev, čímž snižuje riziko vzniku trombózy, srdečního infarktu, mozkové mrtvice. Pravidelní konzumenti pálivých papriček méně často onemocní chorobami srdce. V případě už rozvinuté srdeční choroby, kapsaicin působí léčebně. Svým protisrážlivým působením může nahradit acylpyrin, který mívá neblahé vedlejší účinky (krvácení do žaludku,..).

- V umírněném množství má velmi příznivý vliv na trávení. Zvyšováním produkce žaludečních šťáv a žluči zlepšuje rozkládání a stravitelnost tučných a těžkých jídel. Pravidelní konzumenti pálivých papriček méně často trpí žaludečními vředy (pozor v případě už vytvořeného vředu!!). V umírněném množství má příznivý vliv na sliznici střev.

- Díky tomu, že zlepšuje trávení, zlepšuje i kvalitu pleti. Pověra, že lidé se sklony k nečisté pleti se mají vyvarovat ostrých jídel, byla z větší části vyvrácena. Japonský vědec Kenji Okajima zjistil, že kombinace pálivých papriček (kapsaicin) a sojových bobů (isoflavon) pomáhá obnovit vlasy a obočí, které vypadaly v důsledku stresu (5 gramů chilli papriček a 200g sojových bobů denně po dobu 1 měsíce).

- Povzbuzuje metabolizmus (zvyšuje ho až o 25%), což vede k rychlejšímu spalování přijaté potravy, a brání přibírání na váze. To, a nízký energetický obsah, činí z pálivých papriček výbornou součást redukčních diet. Podle některých vědeckých studií kapsaicin i přímo likviduje tukové buňky.

- Prokrvující účinek kapsaicinu na sliznice nosu a dýchacího ústrojí, a vysoký obsah přírodního vitamínu C v pálivých papričkách, se dá využít k prevenci i léčbě rýmy a nachlazení. Při bronchitidě přináší kapsaicin velkou úlevu vyčištěním dýchacích cest.

- Přidávání chilli papriček a kayenského pepře do potravin, chrání před nákazami a otravami jídlem. Jejich dezinfekční účinky se využívají při skladování a úpravě pokrmů v oblastech s problematickou hygienou. Antibakteriální účinky kapsaicinu přispívají k likvidaci choroboplodných zárodků ve střevech, protizánětlivý a prokrvující účinek k hojení a zlepšení funkce trávicího traktu.

- Stimulační efekt kapsaicinu na krevní oběh funguje i při aplikaci na kůži, čehož se s úspěchem využívá při léčbě zánětlivých onemocnění svalů a kloubů (revma, artritida). Postižený sval či kloub se, po potřením přípravkem s obsahem kapsaicinu, prokrví, prohřeje, zlepší se jeho látková výměna, urychlí léčení zánětu.

- Konzumenti pálivých papriček méně často onemocní diabetem. Kapsaicin snižuje hladinu glukózy v krvi. Při léčbě diabetu je velmi prospěšný i vysoký obsah vitaminu C v papričkách (chrání cévy, zlepšuje imunitu).

- Kapsaicin také působí na senzory v mozku, které kontrolují spánkový cyklus. Opakovaná konzumace pálivých papriček pomáhá k lepšímu spánku, snadnějšímu rannímu vstávání a pocitu větší energie druhý den po konzumaci (30g chilli denně: 8týdnů. V samém začátku měly pokusné osoby pocit, že jim pálivé jídlo ve spánku spíše brání, rychle si ale zvykly, načež jim stačilo o 20min. méně spánku a přes den pociťovali o 30% více energie).

- Konzumenti pálivých papriček mají méně rakoviny. Podle některých vědeckých studií kapsaicin zabíjí rakovinné buňky, především u rakoviny slinivky a prostaty, v kombinaci se zázvorem také u rakoviny vaječníků. Nastartuje apoptózu, při níž se buňka zničí sama, nebo autofagii, při níž se buňky "požírají" navzájem. Sebezničující proces přitom probíhá pouze v rakovinných buňkách, ostatních buněk se netýká.

http://www.homeopatie-autopatie.cz/homeopatie_6.html

SOUVISEJÍCÍ:
http://www.seminka-chilli.cz/kapsaicin-v-medicine/




 1)BRUKVOVITÁ ZELENINA - IZOTHIOKYANÁTY A INDOLY

 Botanicky patří brukvovitá zelenina do čeledi Brassicaceae (Cruciferae). Do této čeledi patří i rostliny, které slouží jako pícniny, léčivky, medonosné a okrasné rostliny a z jejich semen se získává olej. Nejvíce šlechtěné jsou pak různé druhy zeleniny patřící do skupin košťálových zelenin - brokolice, brukev, kadeřávek, hlávkové zelí bílé a červené; listových zelenin – čínské a pekingské zelí, potočnice a řeřicha a kořenových zelenin – ředkvička, ředkev, tuřín. Brukvovitá zelenina je ceněna, kromě obsahu vitaminů (A, C, E, K, kys. listové) minerálních látek (Ca, K, Mg, Se, Zn, Fe), polyfenolických látek a vlákniny, hlavně pro obsah různých typů bioaktivních glukosinolátů, u kterých bylo nedávnými výzkumy zjištěno, že jejich konzumace má vliv na snížení rizika vzniku a růstu některých typů nádorů jako močového měchýře, prsu, plic, žaludku, tlustého střeva nebo prostaty. Glukosinoláty poznáme podle výrazné chuti i pachu (díky přítomné síře v jejich struktuře), což je typické hlavně při jejich tepelném zpracování. Možná, že to je i důvod, proč není u některých konzumentů tak v oblibě.
Glukosinoláty jsou velkou skupinou sekundárních metabolitů mnoha rostlin, které nepůsobí svými účinky přímo, ale díky enzymové aktivitě myrozinázy, která se nachází v rostlinné buňce odděleně, jsou rozkladem vytvářeny biologicky aktivní látky. K vlastní reakci dochází při poškození rostlinných pletiv rozřezáním, žvýkáním, promrznutím nebo napadením škůdci, při které vznikají hydrolytické produkty, což jsou izothiokyanáty a indoly. 
  Protože v přírodě existuje více jak sto druhůglukosinolátů, může touto reakcí vznikat velká paleta látek s různým biologickým účinkem.
Množství glukosinolátů se liší v závislosti na druhu rostliny, jejich pěstitelských podmínkách, skladovacích podmínkách i kulinární úpravě. Množství bioaktivních produktů glukosinolátů (izothiokyanátů a indolů) závisí na reakčních podmínkách (stabilní produkty vznikají při pH 6–7), v závislosti na typu matrice dané zeleniny, v níž se glukosinoláty nachází, koncentraci železnatých iontů a kyseliny askorbové (vit. C). v jejíž přítomnosti se tvoří askorbigen (reakcí s 3-hydroxymethylindolem) a jeho následné deriváty po odštěpení kys. askolrbové mají antikarcinogenní a antimutagenní účinky. K dalšímu snížení množství glukosinolátů může dojít trávením díky průchodu přes trávicí trakt (in vitro testy byly zjištěny poměrně značné ztráty – až 67 % glukosinolátů testem s umělou žaludeční šťávou). Glukosinoláty jsou dobře rozpustné ve vodě a mirozináza ztrácí svoji aktivitu varem – okolo 100 °C. Zajímavostí je, že mirozinázu má také naše mikroflóra, takže může kompenzovat ztrátu teplem inaktivovaného enzymu a zvýšit využití přijatých glukosinolátů.
Z některých glukosinolátů vznikají isothiokyanáty (např. goitrin), které mohou narušovat činnost štítné žlázy (mají strumigenní aktivitu), některé mohou působit hepatotoxicky a neurotoxicky. Množství těchto látek však není, i díky přijímanému množství glukosinolátů v přijímané zelenině (v ČR je jejich příjem odhadnut na 10mg/osobu/den) pro zdraví konzumentů významné.
V zájmu odborníků posledních desetiletí je brokolice (Brassica oleracea var. italica)a jeho izothiokyanáty v čele s sulforafanem, jehož je nejlepším zdrojem. 
 Bylo zjištěno, že klíčky brokolice obsahují 10–100× vyšší koncentraci sulforafanu než konzumovaná brokolice. Jak experimentálně na zvířatech, tak epidemiologickými studiemi byl potvrzen jejich protirakovinný účinek a byl studován mechanismus účinku, který zahrnuje například modulaci enzymové aktivity dvou fázového detoxikačního metabolizmu (protikarcinogenní účinek) ,antioxidační účinky, indukci apoptózy a inhibici angiogeneze. V důsledku těchto pochodů pak může dojít k potlačení růstu některých typů nádorů a také k prevenci před jejich vznikem. Dlužno podotknout, že v preventivním účinku nejen antikarcinogenním, ale i proti kardiovaskulárním chorobám spolupůsobí i ostatní složky zmíněné v úvodu.
Sulforafan má také antibiotické a baktericidní vlastnosti, což bylo zjištěno hlavně ve vztahu k infekci bakterií Helicobacter pylori v žaludku. Přítomnost bakterie je dávána do souvislosti nejen s vředovou chorobou, ale i s rozvojem rakoviny žaludku.
Pro zachování maximální biologické účinnosti brukvovité zeleniny je doporučována její konzumace v syrovém stavu, nebo maximálně krátkou tepelnou úpravou v páře ( ne dlouhé vaření ve vodě) a pečlivé rozžvýkání. Pro zdraví prospěšné účinky je vhodná (díky rozdílnému obsahu biologicky aktivních látek) pravidelná konzumace tří a více porcí této zeleniny za týden.
 Věda pro zdravý životní styl: Autor: Dana Vránová - Vysoké učení technické v Brně (Fakulta chemická)
http://www.chempoint.cz/brokolice-a-ostatni-brukvovita-zelenina-pro-zdravi

2) Jak působí zelenina z čeledi brukvovitých v našem těle?
Při mých konzultacích s klienty ohledně jejich stravovacího režimu se jedna z otázek týká konzumace zeleniny. Na otázku “ kolikrát týdně konzumujete brukvovitou zeleninu?“ většina z nich odpoví “co to je?“ Po zjištění, která zelenina patří do skupiny brukvovitých (košťálových) opět nedostávám pozitivní odpověď, jelikož tato zelenina tvoří opravdové výjimky v jídelníčcích mých klientů. A jak jste na tom vy s konzumací košťálové zeleniny?

Pojďme se tedy společně podívat na zeleninu, která má pro naše zdraví obrovsky pozitivní význam a kromě toho se z ní dají připravovat velmi chutné pokrmy.Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/neni-zelenina-jako-zelenina.htm#ixzz2Vis0H1Pe

3)BRUKVOVITÁ ZELENINA
Dobré účinky má podle vědců brokolice, květák, kapusta, tuřín, růžičková kapusta, zelí, ředkvičky, řeřicha a další brukvovité zeleniny. Tyto rostliny obsahují látky isothiocyanáty, které působí právě proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk.
"Doporučujeme lidem, v jejichž rodině byla rakovina močového měchýře, konzumovat hodně brukvovité zeleniny. Například ředkvičky do vajíček či salátu, brokolicové a květákové polévky, dušené zelí," tvrdí doktor Alan Kristal z Centra pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona.

 http://www.novinky.cz/zena/zdravi/115427-kostalova-zelenina-chrani-mocovy-mechyr-pred-rakovinou.html

4)Brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, zelí, a další košťálová zelenina obsahují isothiocyanáty, to jsou látky, které působí proti rakovině - působí proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk a mohou přispět k prevenci rakoviny. Dále dusičnany a dusitany obsažené v košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu k rychlejšímu zotavení, tyto sloučeniny omezují rozsah a míru poškození srdce. Obsahuje dále velké množství látek, které chrání buněčnou DNA před poškozením. Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákniny, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitamíny B, C, provitamín A a kyselinu listovou.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1%C5%A5%C3%A1lov%C3%A1_zelenina

5)BROKOLICE
Účinky :
Aktivizuje látkovou výměnu, zlepšuje práci srdce, svalů a nervů. Snižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačního betakarotenu a vitamínů C a E. Je bohatým zdrojem kyseliny listové a železa.
Množství :
Jezte jednou týdně 20 dkg v páře povařené brokolice s česnekem. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týdně mohou výrazně snížit riziko rakoviny. Brokolice snižuje vstřebávání jódu, proto lidé , kteří jedí brokolici víc jak 2-3x týdně, by měli konzumovat potraviny s vyšším obsahem jódu.

http://www.babske-rady.com/clanky/zelena-lekarna/




1) Kysané (nakládané) zelí
- Je vydatným zdrojem přírodního vitaminu C (100g pokryje třetinu až polovinu potřebné denní dávky). Vitamin C výrazně posiluje imunitní systém, je potřebný k tvorbě mnohých hormonů, zvyšuje odolnost vůči stresu, působí antidepresivně, proti nespavosti i únavě. Na rozdíl od jiných druhů ovoce a zeleniny, v naloženém zelí, obsah vitamínů klesá velmi pomalu a neznehodnotí se ani delším skladováním (vařením, dušením a pečením částečně ano). Dávní mořeplavci toho využívali k prevenci a léčbě kurdějí (nemoci z nedostatku vitaminu C). Pro naše předky bylo kysané zelí hlavním zdrojem vitamínů v zimním období. Využitelnost vitaminu C má mnohem vyšší než u syntetických vitaminových přípravků. Na rozdíl od citrónů ho lze sníst relativně hodně.

- Přestože se jedná o rostlinnou potravinu, obsahuje i vitamin B12 (důležitý pro tvorbu krve a nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy), což je obzvlášť důležité pro vegetariány. I obsah ostatních vitamínů skupiny B je poměrně vysoký, včetně kyseliny listové.

- Obsah železa, v kombinaci s vitaminem B12, podporuje krvetvorbu.

- Velké množství draslíku má, mimo jiné, odvodňovací a detoxikační účinky.

- Obsahuje i vitaminy E a K, provitamin A, z minerálů a stopových prvků hořčík, vápník, fosfor, síru, železo, fluor, zinek, selen. Dále obsahuje bílkoviny, aminokyseliny, cukry, enzymy, organické kyseliny, chlorofyl a další bio-aktivní látky.

- Za svou kyselou chuť vděčí bakteriálnímu kvašení, které je jedním z nejpřirozenějších způsobů konzervace. Přítomné bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus,..) posilují střevní mikroflóru, a spolu s vlákninou působí proti zácpě, přispívají k lepšímu trávení a lepší imunitě. Působí preventivně proti nádorům trávicího traktu. Případné nadýmavé účinky lze zmírnit přidáním kmínu a bylin.

- Schopnost zelí, vázat na sebe v trávicím traktu jedovaté látky a těžké kovy, se využívá k detoxikačním a čistícím kůrám.

- Výzkumy potvrdily preventivní účinky syrového a kysaného zelí proti rakovině. Vděčí za ně vysokému obsahu antioxidantů (flavonoidy, vitaminy C a E) a vlákniny. Hlavní látky se silným protirakovinným účinkem (izotiokyanáty) však vznikají v zelí až během procesu kvašení (kysání). Chrání organizmus před rakovinou tlustého střeva, jater, plic, prsu a prostaty.

- Kysané zelí obsahuje málo kalorií a hodně vlákniny, samo o sobě je tedy velmi dietním pokrmem, který zasytí, ale nepřibírá se po něm. V Česku tradiční vepřo-knedlo-zelo toho využívá k částečnému vyvážení takové kalorické bomby, jakou je vepřové maso s knedlíkem. Zelné saláty se doporučují jako součást mnohých redukčních diet.

- Ač samo kyselé, působí nakládané zelí proti překyselení žaludku (pálení žáhy, bolesti žaludku). Obsahuje cabigen, který hraje důležitou roli při léčbě vředů.

- Podílí se na optimalizaci hladiny krevního cukru.

- Pravidelná konzumace kysaného zelí snižuje hodnotu nezdravého LDL cholesterolu v krvi. Pomáhá upravovat vysoký krevní tlak (pozor na obsah soli).

Kysané zelí není vhodné pro osoby s některými druhy močových kamenů, s nesnášenlivostí kyselých potravin, a pro ty, kterým jeho konzumace vyvolává výrazné trávicí potíže.

http://www.homeopatie-autopatie.cz/homeopatie_6.html

2)Zelí pomůže proti rakovině

Oblíbené kysané zelí účinně chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Věděli jste to? Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty látky, které mají silně protirakovinné účinky.
Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů.

Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitaminu C. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. V kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
Jak zelí nakládat: http://www.babske-rady.com/clanky/zeli-proti-rakovine/





1) ŘEŘICHA 
Zázrakem lze nazvat už samotný rychlý růst, ale také množství látek v ní obsažené, které lidské tělo potřebuje. Řeřicha obsahuje především výrazné množství látek - obsahuje potřebnou dávku železa, vápníku a kyseliny listové a také vitamíny A, B3, C a K.
Řeřicha má navíc povzbuzující účinky, překonává únavu, je zdrojem antioxidantů. Dále je spolehlivým lékem při vykašlávání a při trávicích obtížích. Toto jsou zřejmě její největší přednosti, kromě toho však mnozí tvrdí, že má i protirakovinné účinky. Řeřicha se připisují zásluhy za spolu vyléčení rakoviny plic a také má pozitivní účinky v boji proti snížené činnosti štítné žlázy. Tato rostlinka také pomáhá nastartovat metabolismus a účinně bojuje proti různým onemocněním, například proti cystitidě, zánětu močového měchýře.
http://www.naseinfo.cz/zdravi/proc-je-rericha-tak-zdrava#ixzz2VipDyFdi
2)ŘEŘICHA
Účinky : Je bohatá na železo, vitamín C a měď. Pomáhá při chudokrevnosti, odstraňuje pocit únavy. Výborně pročišťuje krev a zbavuje tělo toxinů. Stimuluje činnost jater, pankreasu a žlučníku. Žvýkání syrové řeřichy posiluje dásně a pomáhá zamezovat jejich krvácení. Při vnějším použití vhodně působí na nečistou pleť a hnisavé vřídky.
Množství : Podle lidových léčitelů by však denní dávka řeřichy pro dospělou osobu neměla překročit jednu polévkovou lžíci. 



CIBULE    ( z čeledi amarylkovité)
Účinky : allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E.
Množství : čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60 g. 

Prostředek proti chřipce :
cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.
Na všechny respirační infekce :
připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.
Opar rtu :
léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.
Rýma :
předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.
Bolesti krku :
zmírní zábal z jemně nasekané cibule.
Hnisající rány : potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.






ČESNEK    ( z čeledi amarylkovité)
Účinky : 
Povzbuzuje imunitní buňky k rychlejšímu dělení a vyšší aktivitě. Má protibakteriální účinky a po staletí se využívá jako lék proti rýmě, při zánětu krku, kašli a dýchacích potížích. Napomáhá vykašlávání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje volný průtok krve. Snižuje vysoký krevní tlak. Snižuje hladinu cukru v krvi. Má vysoký obsah vitamínu A, B1, B2 a C.
Množství :
Aspoň jeden stroužek denně. Účinek 1-2 strstroužků česneku denně na zdravotní stav srdce je zjevný po několika týdnech. Používá sa v kloktadlech a čajích. Při bolestech kloubů se nanáší přímo na kůži. Vatový tampón napuštěný česnekovým olejem a vložený do ucha je starý lék proti zánětu.
 SOUVISEJÍCÍ:
Působení česneku proti střevním i jiným parazitům našeho těla bylo známo již ve staré Číně. Česnek vytváří látky, kterými bojuje nejen proti vlastním parazitům, ale pomáhá odhánět nevítané společníky i z lidského těla. Nejvýraznější látkou působící proti parazitům je tzv. alicin, látka zároveň zodpovědná za typicky pach česneku.
Ale i ten, kdo se parazitům úspěšně vyhýbá, může mít z česneku užitek. Česnek obsahuje celou řadu sloučenin síry - alicin, aliin, alylcystein. Tyto sloučeniny snižují vysoký krevní tlak. Příčinou je mírné rozšíření našich cév.
Látky obsažené v česneku dokáží dokonce i snížit hladinu Vašeho cholesterolu. Při pravidelné konzumaci poloviny stroužku česneku za den byl zaznamenán pokles celkového krevního cholesterolu až o 9 %.
Komu se již teď jeví česnek jako přírodní všelék, toho jistě nepřekvapí ani jeho protinádorové působení. Některé studie odhadují snížení rizika výskytu nádorového onemocnění u pravidelného konzumenta česneku až o 30 %.
http://www.ordinace.cz/clanek/cesnek-kuchynsky/


 

Cibulová zelenina snižuje riziko rakoviny prostaty

Podle studie čínských a amerických vědců se zdá, že největší účinky má šalotka.
Kvercetin je jedním z nejsilnějších biologicky aktivních členů rodiny flavonoidů, která se nachází v ovoci a zelenině.
Kvercetin je pravděpodobně hlavní příčinou ohromných léčebných účinků cibule. Podle pokusů doktora Terrance Leightona, profesora biochemie a molekulární biologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, jsou
některé cibule kvercetinem tak napěchované, že tato sloučenina dosahuje až 10% jejich suché váhy.
Kvercetin má všestranný potenciál působit proti nemocem. "Kvercetin je jednou z nejsilnějších protirakovinných látek, která kdy byla objevena," říká doktor Leighton. Zneškodňuje několik rakovinotvorných látek, zabraňuje poškození buněčné DNA a působení enzymů, které podněcují růst nádoru. Kvercetin působí i proti zánětům, bakteriím, houbovým infekcím a virům. Účinkuje i tak, že pomocí modulace imunitního systému tlumí alergické reakce (protože potlačuje uvolnění histaminu z buněk), čímž podle všeho pomáhá bojovat s alergiemi, jako je například senná rýma. Kvercetin je skutečně chemicky podobný cromolynu, antialergickému léku, o němž je známo, že blokuje histamin.
Vyhlášený léčebný vliv cibule na astma a alergie je možno přičíst právě této schopnosti spolu s jeho protizánětlivými účinky. Kvercetin působí proti trombóze a pomáhá bránit vzniku krevní sraženiny. Jako antioxidant pohlcuje volné kyslíkové radikály a pomáhá bránit tuku v oxidaci (peroxidaci lipidů). O kvercetinu je proto známo, že brání poškození cév volnými kyslíkovými radikály a okysličeným
cholesterolem LDL
a pomáhá udržovat cévy čisté a průchodné.

Hlavní zdroje kvercetinu: Žlutá a červená cibule (ne však cibule bílá),
červené hrozny (ne však hrozny bílé), brokolice a italská žlutá tykev.
Česnek, blízký příbuzný cibule, kvercetin kupodivu neobsahuje. Kvercetin se tepelnou přípravou nebo mrazením neničí.

CELÉ:



Švestky – přírodní prostředek proti rakovině
Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti? Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje, a proto je švestková marmeláda nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná, jako čerstvé plody.
Draslík odvádí z organismu nadbytek soli. A velké množství minerálů má výrazný vliv na stav kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.
Švestky se používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako lehké projímadlo. Pouze musí být bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku! Obzvláště je třeba se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě hormonů „dobré nálady“ – endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí. Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí střeva.
A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry (pozn.:publikuje výsledky výzkumu, komplexní studie, z oblasti chemie a biochemie v zemědělství a potravinářství.) uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze švestek, je schopen zpomalit šíření některých rakovinových nádorů.
Paradoxní je to, že kyselina fenolová je jed a ve větší koncentraci je zdraví nebezpečná. Nicméně testy ukázaly, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nezasahuje. Možná, že tento objev pomůže v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických nemocí – nádorem mléčné žlázy.

SOUVISEJÍCÍ: Léčivá síla umebošek
http://galerielaska.blogspot.dk/2013_05_01_archive.html

 

Zázračný lék


ČESNEK – OCET - MED

Už nemusíte trpět bolestí ani slabým zdravím, protože zázračná kombinace česneku, octa a medu umí uzdravit téměř každý lidský neduh.
Tato neuvěřitelná přírodní léčba potírá rakovinu, artritidu a srdeční problémy.
Léčí astma, chřipku, vysoký krevní tlak a dokonce i neplodnost a spoustu dalších nemocí.
Je tak silná, že při pravidelném užívání může trvale zajistit dobré zdraví.

Léta vědeckého výzkumu odborníků dokázaly nade vší pochybnost, že
česnek, ocet a med je kouzelná přírodní směs.
Tyto tři účinné ingredience jsou k dostání kdekoliv a nejsou vůbec nákladné.
Když si ještě uvědomíte, jak prospěšné jsou pro lidské zdraví, máme před sebou udivující lék."
Česnek s octem a med má doslova na tisíc lékařských použití. Se svolením vašeho lékaře si použitím této hojivé kombinace můžete vyléčit zde popsané obvyklé choroby a ještě i mnoho dalších.

ASTMA
Uvařte dva stroužky česneku a přidejte čajovou lžičku jablečného octa pár kapek medu.
Užívejte každé ráno nalačno a okamžitě se vám při dýchání uleví.

VYSOKÝ TLAK
Vysoký tlak se dá úspěšně snížit pravidelnou konzumací vývaru dvou šálků vody, 16 česnekových stroužků a dvou polévkových lžic octa a medu.
Tuto směs vaříme na mírném ohni půl hodiny, vychlaďte ji a užívejte po dvou lžičkách třikrát denně. Tato léčba se s velký úspěchem praktikuje v Indii už celá staletí a zabírá i na
bolesti v prsou a motolici hlavy.

CHOLESTEROL
Hladina cholesterolu podle výzkumu klesá, kdykoli jíte česnek. Jedna studie, publikovaná v anglickém lékařském časopise Lancet ukazuje, že za tři hodiny po požití 50 gramů česneku se 150 gramy másla se průměrně sníží hladina cholesterolu ze 237,4 na 221,4.
To znamená,že se nebezpečný dopad tučných jídel dá zmírnit tím, že se k nim přidá česnek.
Když se česnek smísí s medem a octem, jeho účinky se ještě zvýší. Chcete-li si snížit hladinu cholesterolu v krvi, snězte každý den nakrájený česnek s přílohou octa a medu, nebo si umíchejte nápoj z horkého octa, poloviny lžičky utřeného česneku a tří lžiček medu, a pijte ho každé ráno předsnídaní.

RAKOVINA
Vědci už dávno zjistili, že chemické složení česneku znemožňuje rakovinné bujení. Podle
výzkumníků v Národním institutu boje proti rakovině a Univerzity v Texasu při nemocnici M. D. Andersond, jezení česneku vyloučí, že dostanete rakovinu žaludku i jiných vnitřních orgánů.
Chcete-li protirakovinný účinek česneku ještě umocnit,jezte ho každý den nakrájený v medu a octu.

POPÁLENINY
Naložte dva tucty stroužků česneku do 1 1/2 šálku octa na tři dny. Aby se popáleniny zahojily,
nechte česnek změknout v šálku ze čtvrtiny naplněném octem a přidejte půl lžičky medu. Tekutinu vychlaďte a promíchejte v mixéru. Potom jednoduše potírejte popálenou oblast třikrát denně, aby se zmírnila bolest a nevytvořila se velká jizva.

ARTRITIDA

Prostá směs česneku, octa a medu vás může úplně zbavit bolestí způsobených artritidou a
revmatismem. Oloupané stroužky ze dvou velkých hlaviček česneku ponořte na 5 minut do horkého octa. Namočte tlustou ponožku do vařící vody, pak ji vyždímejte.Naplňte konec ponožky kaší z česneku, octa a čajové lžičky medu a každé ráno s ní potírejte bolestivá místa. Vnitřní bolesti utiší sklenice horké vody se lžičkou octa, medu a čtvrtinou lžičky rozmixovaného česneku před spaním. Klouby a svaly vás už trápit nebudou.

OMRZLINY
Omrzliny ošetřujte rozkrojeným česnekem a pak místa potřete směsí napůl z medu a octa.

DALŠÍ BABSKÉ RADY:

 KUKUŘICE
Účinky : Vysoký obsah manganu působí proti stresu, svalovým křečím a srdeční arytmii. Železo pomáhá proti chudokrevnosti.
Množství : Je bohatým zdrojem energie - je v ní mnoho uhlohydrátů a bílkovin. 100g pokryje téměř polovinu denní potřeby železa. 
 PETRŽEL 
Účinky : Petržel je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo, vápník, draslík, fosfor, hořčík, síru a křemík. Vysoký obsah železa zabraňuje chudokrevnosti. Vitamín C posiluje imunitní systém a povzbuzuje chuť k jídlu. Povzbuzuje činnost jater a pomáhá při dně. Je užitečným zdrojem vápníku. Pomáhá organizmu zbavit sa nadměrné tekutiny. Neutralizuje škodliviny z cigaretového dýmu.
Množství : 100g obsahuje 170mg vitamínu C. Doporučuje se používat jako koření. Na zregenerování pokožky postačí sedm dní natírání čerstvou šťávou. Odvar ze semen uvoľňuje hladké svalstvo v celém těle a zmírňuje bolesti hlavy, migrény a podrážděný žlučník. Žvýkání čerstvé petrželové natě odstraňuje v dechu zápach po cibuli a česneku.

POKRAČOVÁNÍ ZE ZELENÉ LÉKÁRNY:


Přírodní léčba
 
chřest, včelí med, jablečný ocet, ricinový olej, javorový sirup,

pálivé papričky, zázvor, kysané zelí, brynza, pivo

 

 KDE JE SLÁDEK, TAM JE MLÁDEK...
Pivo (české pivo)

Neúplně dokvašený, mírně alkoholický, nápoj z obilného sladu, vody a chmele, vyráběný za účasti pivovarských kvasinek. Vaří se od nepaměti. Někteří historikové za místo jeho původu označují Mezopotámii v období cca 7000 let před n.l. Název "pivo" pochází ze staroslověnštiny, a znamená "nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější", a skutečně je nejpopulárnějším alkoholickým nápojem světa. Přední pozici v jeho spotřebě drží Česko (160 litrů na osobu a rok), kde má pivovarnictví úctyhodnou tradici.

Nadměrná konzumace piva škodí zdraví (jako nadměrná konzumace čehokoli). Jeho užívání v rozumné míře je ale zdraví velmi prospěšné. Rozumná míra obecně znamená u žen dvě třetinky denně, u mužů dva půllitry denně (1 litr 12° piva představuje 40g alkoholu. Nebezpečná denní dávka je 60g). Pivo obsahuje 0,5-5% alkoholu (1° označuje procento zkvašeného cukru, a rovná se 0,35% alkoholu). Negativní aspekty pití piva jsou spojeny hlavně s obsahem alkoholu. Proto je velkou výhodou moderní doby rozšiřování výroby nealkoholických piv.

Pravidelné pití malého množství piva chrání před srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí. Snižuje podíl tzv. "špatného" LDL cholesterolu v krvi, podporuje krevní oběh a tvorbu červených krvinek, brání nadměrnému srážení krevních destiček, snižuje usazování tuku v cévách, srdci a mozku, brání sklerotizaci cév a hypertenzi. Pivaři mají až o 60% nižší riziko infarktu než abstinenti.

Díky obsahu hořkých látek z chmele, pivo zlepšuje zažívání. Je velmi snadno stravitelné. Neobsahuje tuky ani cholesterol, naopak omezuje rizika plynoucí z konzumace tučných a mastných jídel. Má, po vodě a čaji, nejméně kalorií (190kcal/0,5l), tedy méně než jablečný džus či červené víno. Fáma, že se po pivu tloustne, vznikla proto, že díky obsahu chmelu, vitaminů B, alkoholu a oxidu uhličitého, podporuje chuť k jídlu. Podle výzkumů je riziko nadváhy u umírněných pijáků piva nižší než u abstinentů a silných pijáků.

Obsahuje 92% vody a, pro většinu lidí, se pije snadněji než voda, proto je výborným prostředkem proti dehydrataci (hlavně nealkoholické pivo). Obsahuje sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerály, stopové prvky a další bio-aktivní látky (celkem více než 2000 složek) v příznivém poměru a fyziologicky vyrovnaném roztoku. Představuje v podstatě iontový nápoj, ideální k doplnění tekutin a tzv. "rychlých kalorií" při a po tělesné námaze. Týká se to především nealkoholického piva (alkohol narušuje koordinaci pohybu a distribuci vody do buněk).

Zlepšuje paměť a bystří rozum. Francouzští vědci zjistili, že úředníci, kteří si denně dopřáli litr piva, dosáhli v testech mnohem lepší výsledky než jejich kolegové, kteří pili sporadicky. Obsahuje hormon štěstí serotonin, který snižuje stres. To, že pivo svým proti-stresovým účinkem zvyšuje obranyschopnost organizmu, potvrdil test jihočeských lékařů.

Díky obsahu vápníku, hořčíku a přírodního silikonu, posiluje kosti, zpomaluje uvolňování vápníku z kostí a chrání před osteoporózou (řídnutí a lámavost kostí), což má velký význam u žen v menopauze. Díky svému močopudnému účinku, pivo čistí ledviny (propláchne je lépe než urologický čaj). Působí preventivně proti ledvinovým a žlučníkovým kamenům. Částečně může chránit před cukrovkou. Z pivovarských kvasnic do piva přechází vzácný chrom, stopový prvek, podporující aktivitu hormonu insulinu, který reguluje hladinu krevního cukru. Pití teplého piva (v pokojové teplotě) léčí nemocné a namožené hlasivky, čehož rádi využívají profesionální zpěváci.

Více než padesát studií prokázalo, že rozumné pití piva prodlužuje život. Pivo je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, které jsou důležité pro řadu metabolických procesů, a pro správnou funkci nervového i imunitního systému. Má překvapivě vysoký obsah kyseliny listové (1 litr = 52% denní potřeby), která je velmi důležitá pro ženy v reprodukčním věku (těhotné ženy by ale měly pít jen nealkoholické pivo!), i jako prevence Alzheimerovy nemoci. Obsahuje antioxidanty, které likvidují škodlivé volné radikály (1 litr piva denně zvýší příjem antioxidantů až o 10%), zvyšují odolnost proti nemocem, a působí preventivně i léčebně u nádorových onemocnění. 

http://www.homeopatie-autopatie.cz/homeopatie_6.html 
DOMÁCÍ PIVO - POSTUP:
DOMÁCÍ PIVO - INGREDIENCE:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Dokud se nerozloučíš se svou osobností, nenajdeš svou individualitu. Individualita je dána existencí, osobnost vnucena společností. Osobnost je sociální pohodlnost.
Společnost nemůže tolerovat individualitu, protože individualita za ní nepůjde jako ovce. Individualita má kvalitu lva a lev kráčí sám.
Ovce jsou vždy ve stádě, doufají, že to bude ve stádě pohodlnější. Stádo jim dává pocit ochrany, bezpečí. Když někdo zaútočí, ve stádě se spíš zachráníš. Ale sám? Jenom lvi chodí sami.
Každý z vás se narodil jako lev. Společnost vás však neustále podmiňuje, programuje vaši mysl jako mysl ovce. Společnost vám dává osobnost: velmi pohodlnou, hodnou a velmi poslušnou osobnost.
Společnost chce otroky, ne lidi, kteří jsou absolutně oddaní svobodě. Společnost chce otroky, protože všechny její pochybné zájmy vyžadují poslušnost.

Starý zenový příběh vypráví o lvu, který vyrostl mezi ovcemi a dokud ho jeden starý lev nepopadl a nepřitáhl k rybníku, kde mu ukázal na hladině jeho vlastní obraz, myslel si, že on sám je také ovcí. Mnoho z nás je jako lev z tohoto příběhu - představa, kterou o sobě máme, nepochází z naší bezprostřední zkušenosti, ale z názoru druhých. "Osobnost" vnucená z vnějšku nahrazuje individualitu, která mohla vyrůst zevnitř. Stáváme se jen další ovcí ze stáda, která se nedokáže svobodně pohybovat, ani si uvědomit svou pravdivou identitu.
Je na čase, aby ses na hladině rybníka podíval na svůj obraz, a osvobodil od všech domněnek, jimiž druzí podnítili tvé myšlení. Tancuj, běhej, poskakuj, křič co tě napadne: cokoli, co probudí spícího lva uvnitř.
Osho One Seed Makes the Whole Earth Green, Kapitola 4